Volendam 3


Bouwwerf:                 Fincantieri-Cant. Nav. Italiani SpA (Breda), Venice, Italy (6035)

Tonnage:                  63.000 brt

L x B x H:                 237,91 x 34,44 x 7,80 m

Voortstuwing:           Dubbelschroef; 5 x 4 tew 6 cil. Sulzer dieselmotoren 78.400 rpk

Snelheid:                 22,5 knopen

Passagiers:              1.440

Bemanning:             647 

 

Op 12 november 1999 werd met enige maanden vertraging de derde "Volendam" in de vaart gebracht. Het schip is, net als haar zuster "Zaandam" (3), een grotere versie van de "Rotterdam" (6). De fraaie schoorsteen en het verlengde Navigation Deck onderscheiden haar in het uiterlijk aanzien. Voor het interieur is gekozen voor een bloemen thema.
De "Volendam" was het eerste schip in de vloot dat werd uitgerust met internet-aansluitingen voor de gasten. 

2001 Op 13 maart meldde het schip een kleine brand in de machinekamer, die snel bedwongen was.

2004 Tijdens een cruisereis in de tweede helft van mei had het schip te kampen met verminderde voortstuwing omdat de stuurboord hoofdmotor niet functioneerde.

2005 De Volendam figureerde in enkele shots voor de film "Into the Blue", terwijl het schip in Nassau op de Bahama's bij de Prince George Wharf in dok lag!

2008 "Man overboord" Op 18 november, terwijl het schip lag afgemeerd in de haven van Napier (Nieuw Zeeland) viel een 75 jarige Nederlandse passagier bij het nemen van foto's vanaf de walkant achterover van de pier in het water. De man werd gered door een bemanningslid. Na een korte opname in het plaatselijke ziekenhuis, kon bij in Tauranga (Nieuw Zeeland) weer embarkeren voor de rest van de cruise.

2011 Op 8 januari vielen 2 bemanningsleden overboord. Een van hen kwam uit Indonesië en werd verdronken aangetroffen. De ander wist zich drijvende te houden. Volgens het onderzoeksrapport (uitgebracht in november), gebeurde het ongeluk toen de twee tijdens een sloepenrol de kabels invetten, waarbij 1 van de kabels het begaf, waardoor de sloep met de boeg naar beneden viel en verticaal bleef hangen. Zij vielen in het water van 16 meter hoogte. Allebei droegen zij vesten, verbonden aan een veiligheidslijn, die echter brak. Bij latere inspectie van de ophanging van alle reddingboten bleken er 10 te zijn met door roest aangetaste kabels.

2012 Onderweg van Sydney in Australië naar Hongkong kreeg de Volendam te maken met een black-out, waardoor het schip gedurende 2 uur op drift was.

2019 Onderweg op de benedenrivier van de Amazone naar Santarem (Brazilië), liep de Volendam op 29 november op een zandbank bij Monte Alegre. Na mislukte pogingen om vrij te komen kwam het schip pas na 7 uur en met sleepbootassistentie los. Zo kwam het schip met 5 uur vertraging in Santarem, waar het onderwaterschip werd geïnspecteerd.

2020 De Volendam werd, samen met 7 andere cruiseschepen, waaronder de Nieuw Amsterdam en Veendam door Carnival Corporation ingezet voor de repatriëring van bemanningen naar hun landen van herkomst. Na het passeren van het Panamakanaal voeren de 3 HAL schepen naar Zuid-Afrika en India en naar Indonesië en de Filipijnen.

2022 Na een periode waarin het schip was opgelegd vanwege de Covid-19 pandemie en na een dokbeurt in Cadiz in maart, kwam het ms Volendam op 2 april aan in de Merwehaven te Rotterdam. Het schip werd ingezet als noodopvang voor maximaal 1400 Oekraïnse vluchtelingen voor een periode van drie maanden. De noodopvang op het cruiseschip kwam boven op de 1000 opvangplekken die Rotterdam eerder al had toegezegd. Medewerkers van Holland America Line zorgden voor eten en drinken, de schoonmaak en beveiliging aan boord. De gemeente Rotterdam was verantwoordelijk voor de medische en sociale zorg en onderwijs voor Oekraïense kinderen. Daarbij zijn ook maatschappelijke organisaties betrokken, zoals het Leger des Heils.

 

Bronnen
Boer, G.J. de “125 jaar Holland Amerika Lijn”; uitg. De Alk, Alkmaar 1998; ISBN 90 6013 074 X
Dalkmann, H.A. en Schoonderbeek, A. “125 years of Holland America Line”; Edinburgh Pentland Press 1998

Joomla templates by a4joomla