ms Rotterdam 7 1154 vdl011 226 001

 

Bouwwerf: Fincantieri C.N. Italiana S.p.A., Porto Marghera, Italy

Tonnage:                                     99.800 brt

Voortstuwing:                              Electric Motors 2 Pod x 14,000 kW
                                                   DD-GG 4 x MAK 12V43C; Vermogen 12,600 kW

L x B x H:                                   297,20 x 35 x 7,95 m

Snelheid:                                   18 knopen

Passagiers:                               2668

Bemanning:                              1000

 


2020  Vooruitlopend op de te waterlating van de Rotterdam vierde Holland America Line op de Marghera-scheepswerf van Fincantieri de muntceremonie van het schip. Volgens Italiaanse scheepsbouwtraditie mocht Mai Elmar, Executive Director van Cruise Port Rotterdam, als madrina van het schip, op 1 oktober deze feestelijke handeling verrichten. Hierbij werd een Nederlandse munt – die in 1872 werden geslagen ter ere van Holland America Line’s eerste Rotterdam – aan de voorste mast van het schip gelast om geluk te brengen. Aanwezig waren Antonio Quintano, Directeur van de Fincantieri Marghera Shipyard; Cyril Tatar, Vice President Newbuilding Services van de Holland America Group en Nico Bleichrodt, Vice President International Sales van Holland America Line.

2021 Op 30 juli vond in Italië op de werf Fincantieri te Marghera de officiële overdracht plaats van het nieuwe vlaggenschip aan Holland America Line. Samen met de Nieuw Statendam en de Koningsdam behoort het schip tot de zeer elegante en luxueuze Pinnacle Class. Op 20 oktober maakte het nieuwe vlaggenschip de transatlantische oversteek naar Fort Lauderdale, Florida, U.S.A. Daar begint haar eerste cruiseseizoen in de Caraïben. De Rotterdam is het 17e schip dat voor Holland America Line gebouwd is op de werf Fincantieri. heeft accomodatie voor 2668 passagiers en is het zevende schip met die naam in de geschiedenis van de HAL. Het nieuwe cruiseschip van de Holland America Line telt 1340 hutten, 11 eetgelegenheden, 12 bars en lounges. 6 entertainment faciliteiten, 12 spa’s en 10 andere vrijetijdsvoorzieningen. Voor een video-impressie KLIK HIER.

2022 is voor Holland America Line een jubileumjaar, waarin de Rotterdam van mei tot in oktober vanuit Amsterdam cruises zal maken naar de Noorse fjorden en de Baltische staten. Bovendien maakt het nieuwe vlaggenschip daarna op 15 oktober, de datum waarop de Rotterdam (1) in 1872 begon aan haar eerste reis van Rotterdam naar New York, deze bijzondere en historische trans-Atlantische oversteek via Le Havre en Plymouth naar New York met als eindbestemming Fort Lauderdale.

2022 Doopplechtigheid. Maandag 30 mei om 06.15 meerde de nieuwe Rotterdam af aan de Holland-Amerikakade (voorheen Wilhelminakade) in Rotterdam voor de officiële doop van het schip. Naar koninklijke traditie gooide hare Koninklijke Hoogheid Prinses Margriet rond half elf een fles champagne tegen de naam van het schip stuk. Dat gebeurde na vele toespraken en onder het toeziend oog van burgemeester Ahmed Aboutaleb, kapitein Werner Timmers, commissaris van de koning in Zuid Holland Jaap Smit, BoudewijnSiemons, COO Port of Rotterdam, Mai Elmar, execurive director Cruise Port Rotterdam en een groot gezelschap uit de USA, onder wie Carnival Corporation President and CEO Arnold Donald, Holland America Group President Jan Swartz, Stein Kruse, Senior Adviser to the chairman en CEO of Carnival Corporation, Nico Bleichrodt, Vice President International Sales HAL and Seabourn, Keith Taylor, executive vice president fleet operations Holland America Group; Randy Weisenburger, board member Carnival Corporation,

In een videocall Gus Antorcha, President of Holland America Line, noemde het een grote eer dat Prinses Margriet als Peetmoeder van de Rotterdam (7) de doopplechtigheid had verricht als blijk van waardering voor de diepgewortelde historische band met Rotterdam en Nederland. Als trouwe gasten aan boord van cruiseschepen van de HAL (Mariner Ambassadors genaamd) waren ook David en Gisela Gere uitgenodigd om getuige te zijn van de doopplechtigheid. Al sinds 1988 waren zij gedurende bijna 2500 zeedagen te gast op de Rotterdam (5) en andere HAL schepen, waaronder enkele malen op de Rotterdam (6).

's Avonds vertrok de Rotterdam (7) voor een cruise langs de Noorse kust.

Voor een videoreportage en interview met Nico Bleichrodt, Vice President International Sales HAL        KLIK HIER.
(Met dank aan Travelpro, vakblad in de Nederlandse Reisbranche.)

Veel achtergrondinformatie van HAL deskundigen Nico Guns en Martien Hoegen vindt u op de website van TV Rijnmond en bekijk daar ook de schitterende videobeelden van de aankomst van de Rotterdam (7) te IJmuiden op 21 september 2021.
( Met dank aan de redactie van TV Rijnmond, die altijd klaar staat!)

Een Engelstalig verslag van de plechtigheid vindt u HIER.

 

Websites

Holland America Line

YouTube

 

Joomla templates by a4joomla