Zuiderdam 2

Bouwwerf:               Fincantieri-Cant. Nav. Italiani SpA (Breda), Venice, Italy (6075)

Tonnage:                81.769 brt

L x B x H:               288 x 32,25 x 8 m

Voortstuwing:         Azipods; Sulzer dieselmotoren en gasturbines  65.840 kW                      

Snelheid:                24 knopen

Passagiers:             1.848 

Bemanning:            817 

De "Zuiderdam" is het eerste schip uit een nieuwe serie schepen voor de Holland America Line, de Vista-classe. Deze schepen waren op dat moment de grootste schepen van de Holland America Line. Met hun lengte van bijna 290 meter behoorden ze toen tot de langste cruiseschepen ter wereld. Aan boord bevinden zich 924 hutten, waarvan 67% beschikt over een prive-balkon.
De "Zuiderdam" is voorzien van het Azipod voortstuwingssysteem die het schip een maximum snelheid geeft van 24 knopen. De gebruikelijke snelheid zal 22 knopen zijn. De tenders voor de Vista-schepen zijn gebouwd bij Rijke en Mulder in IJmuiden, ieder schip heeft 6 tenders, 10 reddingsboten en 2 fast-rescue boten.

 

2001 Op 18 april werd de kiel gelegd op de Marghera-werf van Fincantieri in Venetië. De overdracht vond plaats op 15 november.


2002 Tot de eerste cruise vonden er diverse introductie-activiteiten plaats. Op 21 december maakte de "Zuiderdam" de eerste cruise voor de HAL; een 7-daagse cruise vanuit Fort Lauderdale naar de oostelijke Caribbean.

 

2006 Op 29 maart, om ongeveer middernacht kreeg het schip een totale black-out en dreef daardoor ongeveer 1 uur rond. (Bron: www.cruisemapper.com)

 

2006 Op 26 juli resulteerde een technische storing in 1 van de dieselelektrische generatoren in aanloophaven Skagway in Alaska in een overmatige zwarte rook die uit de schoorstenen vrijkwam. Dit duurde ongeveer 5 minuten. (Bron: www.cruisemapper.com)

 

2007 Op 16 augustus, tijdens een door Holland America georganiseerde excursie in Ketchikan in Alaska kwamen bij een ongeluk met een watervliegtuig 5 van de 9 inzittenden om het leven. De 4 overlevenden werden naar een ziekenhuis in Seattle gebracht. Tijdens de vliegreis stortte het watervliegtuig neer in Traitors Cove nabij Ketchikan. In het vliegtuig zaten 7 cruisepassagiers. Het onderzoek toonde slechte vliegomstandigheden aan (harde wind en slecht zicht/duisternis). (Bron: www.cruisemapper.com)

 

2008 Op 26 mei was het schip in Dubrovnik, Kroatië waar brand uitbrak in een opslagruimte. Brandweerwagens arriveerden bij de pier om het schip te assisteren. Het incident duurde ongeveer 1 uur. Er werden geen gewonden gemeld. (Bron: www.cruisemapper.com)

 

2008 Op 30 november meldde het schip een kleine elektrische brand, die snel werd geblust en zonder verwondingen of schade. (Bron: www.cruisemapper.com)

 

2009 Op 28 september, om ongeveer 11.00 uur, werd een vrouwelijke passagier bewusteloos aangetroffen in een van de jacuzzi's van het schip (midscheeps op Lido Deck 9). Tijdens het incident voer het schip door Tillamook Bay (Oregon). Een USCG-helikopter heeft de vrouw geëvacueerd en naar het Tillamook County General Hospital vervoerd. (Bron: www.cruisemapper.com)


2015 Op 3 januari om 02.10 uur en onderweg naar Oranjestad op Aruba, reageerde het ms "Zuiderdam" op de noodoproep van de "Excalibur", die een dienst onderhield tussen de eilanden van de Bahamas. Op 15 mijl afstand was de "Zuiderdam" het dichtst in de buurt en slaagde erin om de acht bemanningsleden veilig over te nemen van dit zinkende schip. (Bron: www.hollandamerica.com)


2019 Het cruiseschip Zuiderdam kon op 09 juni urenlang niet vertrekken uit de haven van Kiel. Klimaatactivisten blokkeerden het vertrek. De activisten gingen zondag 9 juni met boten op de "Zuiderdam" af, die lag afgemeerd aan de Ostseekai, zo verklaarde de politie. Enkele activisten klommen omhoog naar de boeg langs de meertrossen. Anderen klommen op een bouwkraan aan de kade.
De actiegroep "Smash Cruiseshit" liet weten dat zij met de actie de uitstoot van schadelijke stoffen door de cruiseschepen wil tegengaan en de aandacht wil vestigen op de arbeidsomstandigheden aan boord. "Deels een uurloon van € 2 en een werkweek van 72 uur! Deze uitbuiting moet ophouden", schreven de activisten op Twitter. 46 Activisten werden later gedurende korte tijd vastgehouden door de politie. Om 21.50 kon de "Zuiderdam" , begeleid door enkele politievaartuigen, alsnog vertrekken naar Kopenhagen. (Bron: www.welt.de)

 

2019 Op 9 september, terwijl het schip op weg was van Nanortalik op Groenland naar St Johns (New Foundland, Canada) werd het schip omgeleid om te helpen bij het zoeken naar een passagier die overboord geslagen was van de AidaLuna van Aida Cruises. (Bron: www.cruisemapper.com)

 

2021 Op 28 december mocht het schip aanmeren en de passagiers ontschepen in Port Guaymas (Sonora, Mexico) ondanks een COVID-uitbraak aan boord. Jose Luis Alomía Zegarra (minister van Volksgezondheid van de deelstaat Sonora) kondigde tijdens een persconferentie aan dat het schip in totaal 30 COVID-positieve gevallen had (allemaal asymptomatisch en ontdekt tijdens de verplichte routinetests aan boord), van wie 2 passagiers plus 28 bemanningsleden. De geïnfecteerden en hun nauwe contacten waren allemaal geïsoleerd en verbleven in quarantaine in hun hutten. (Bron: www.cruisemapper.com)

 

2022 op 17 maart werd een 27-jarige mannelijke passagier gearresteerd in Port Uturoa (Raiatea Island, Frans-Polynesië) nadat de politie in zijn bagage in totaal 21 kg drugs (methamfetamine) had ontdekt. De man (de Tahitiaanse nationaliteit) was verzocht een koffer uit te laden nadat de Zuiderdam was aangekomen en aangemeerd in Uturoa. Toen de grenspolitieagenten de koffer inspecteerden, vonden ze ca 4 kg van de drug. De rest van de drugs werd gevonden in zijn hut, verborgen in andere bagage. Volgens de lokale autoriteiten bedroeg de waarde van de in beslag genomen drugs in Frans-Polynesië ca US $ 50 miljoen. De man bleef 4 dagen in politiehechtenis op Raiatea en werd vervolgens overgebracht naar het eiland Tahiti (Papeete). Naar verluid riskeerde hij een gevangenisstraf van maximaal 10 jaar wegens drugshandel. (Bron: www.cruisemapper.com)

 
 
Joomla templates by a4joomla