Zuiderdam 2

Bouwwerf:               Fincantieri-Cant. Nav. Italiani SpA (Breda), Venice, Italy (6075)

Tonnage:                81.769 brt

L x B x H:               288 x 32,25 x 8 m

Voortstuwing:         Azipods; Sulzer dieselmotoren en gasturbines  65.840 kW                      

Snelheid:                24 knopen

Passagiers:             1.848 

Bemanning:            817 

De "Zuiderdam" is het eerste schip uit een nieuwe serie schepen voor de Holland America Line, de Vista-classe. Deze schepen waren op dat moment de grootste schepen van de Holland America Line. Met hun lengte van bijna 290 meter behoorden ze toen tot de langste cruiseschepen ter wereld. Aan boord bevinden zich 924 hutten, waarvan 67% beschikt over een prive-balkon.
De "Zuiderdam" is voorzien van het Azipod voortstuwingssysteem die het schip een maximum snelheid geeft van 24 knopen. De gebruikelijke snelheid zal 22 knopen zijn. De tenders voor de Vista-schepen zijn gebouwd bij Rijke en Mulder in IJmuiden, ieder schip heeft 6 tenders, 10 reddingsboten en 2 fast-rescue boten.

2001
Op 18 april werd de kiel gelegd op de Marghera-werf van Fincantieri in Venetië. De overdracht vond plaats op 15 november.

2002
Tot de eerste cruise vonden er diverse introductie-activiteiten plaats. Op 21 december maakte de "Zuiderdam" de eerste cruise voor de HAL; een 7-daagse cruise vanuit Fort Lauderdale naar de oostelijke Caribbean.

2015
Op 3 januari om 02.10 uur en onderweg naar Oranjestad op Aruba, reageerde het ms "Zuiderdam" op de noodoproep van de "Excalibur", die een dienst onderhield tussen de eilanden van de Bahamas. Op 15 mijl afstand was de "Zuiderdam" het dichtst in de buurt en slaagde erin om de acht bemanningsleden veilig over te nemen van dit zinkende schip.

Bron: https://www.hollandamerica.com/blog/topics/news/hals-zuiderdam-and-zaandam-rescue-crew-of-sinking-and-stranded-boats/


2019
Het cruiseschip Zuiderdam kon op 09-06 urenlang niet vertrekken uit de haven van Kiel. Klimaatactivisten blokkeerden het vertrek. De activisten gingen zondag 9 juni met boten op de "Zuiderdam" af, die lag afgemeerd aan de Ostseekai, zo verklaarde de politie. Enkele activisten klommen omhoog naar de boeg langs de meertrossen. Anderen klommen op een bouwkraan aan de kade.
De actiegroep "Smash Cruiseshit" liet weten dat zij met de actie de uitstoot van schadelijke stoffen door de cruiseschepen wil tegengaan en de aandacht wil vestigen op de arbeidsomstandigheden aan boord. "Deels een uurloon van € 2 en een werkweek van 72 uur! Deze uitbuiting moet ophouden", schreven de activisten op Twitter. 46 Activisten werden later gedurende korte tijd vastgehouden door de politie. Om 21.50 kon de "Zuiderdam" , begeleid door enkele politievaartuigen, alsnog vertrekken naar Kopenhagen.

Bron: https://www.welt.de/politik/deutschland/article195000431/Smash-Cruiseshit-Klimaaktivisten-blockieren-stundenlang-Kreuzfahrtschiff-in-Kiel.html

 
 
 
Joomla templates by a4joomla