Afdrukken
Hits: 1996

Zaandam 3


Bouwwerf:             Fincantieri-Cant. Nav. Italiani SpA (Breda), Venice, Italy (6036)

Tonnage:               63.000 brt

L x B x H:              237,91 x 34,44 x 7,8 m

Snelheid:               23 knopen

Passagiers:            1.440

Bemanning:           647 

Op 18 april 2000 heeft de "Zaandam" (3) de werf in Venetiƫ verlaten voor de overtocht naar Fort Lauderdale om vervolgens in gebruik te worden genomen. Dit zusterschip van de "Volendam" (3) is gericht op een jonger publiek dan de vaste Holland America Line passagiers. Het thema voor het interieur is muziek gerelateerd: in het atrium staat een pijporgel en door heel het schip hangen muziekinstrumenten, waaronder een saxofoon van Bill Clinton.

2012 Na 20 jaar deed het cruiseschip "Zaandam" (3) van Holland America Line als eerste HAL-schip weer Taiwan aan. Het schip had 1400 Japanse toeristen aan boord, die een bezoek brachten aan het Taroko National Park, een bekende bezienswaardigheid. Het betrof geen HAL-cruise, maar De "Zaandam" was gecharterd door Japanse touroperators en vertrokken uit de havens van Kobe en Nagasaki.

2017 In september, afgemeerd in Uruguay, werd de "Zaandam" voorzien van een nieuwe krukas. De oude was door slijtage aan de lagers beschadigd geraakt. Het omwisselen van de krukas werd, na een week van voorbereiding, door de firma ALE Heavylift uitgevoerd in 3 dagen!!

2018 In juni, onderweg van Seattle naar Alaska, was er op de "Zaandam" een uitbraak van het Noro-virus onder 73 passagiers.

2022 Na een periode waarin de Zaandam was opgelegd vanwege de Covid-19 pandemie en na een dokbeurt in Cadiz in maart, vertrok het schip naar Fort Lauderdale, waar zij op 12 mei begon aan haar cruiseprogramma.


Websites
Maritiem Historische Databank

 
Holland America Line
 
Accidents & Incidents

Wikipedia
 
Youtube