Zaandam 3


Bouwwerf:             Fincantieri-Cant. Nav. Italiani SpA (Breda), Venice, Italy (6036)

Tonnage:               63.000 brt

x B x H:              237,91 x 34,44 x 7,8 m

Snelheid:               23 knopen

Passagiers:            1.440

Bemanning:           647 

Op 18 april 2000 heeft de "Zaandam" (3) de werf in Venetië verlaten voor de overtocht naar Fort Lauderdale om vervolgens in gebruik te worden genomen. Dit zusterschip van de "Volendam" (3) is gericht op een jonger publiek dan de vaste Holland America Line passagiers. Het thema voor het interieur is muziek gerelateerd: in het atrium staat een pijporgel en door heel het schip hangen muziekinstrumenten, waaronder een saxofoon van Bill Clinton.

 

2009 Op 13 januari was er een korte onderbreking van de voortstuwing van ongeveer 1 minuut. In dieselgenerator nummer 5 ontplofte een transformator in de dynamo waardoor het hoofdschakelbord uitviel. De nooddieselgenerator werd direct gestart waardoor de stroomopwekking snel weer terug was. Er zijn geen gewonden noch brand gemeld. Het schip arriveerde op tijd in de volgende aanloophaven Lahaina (Maui, Hawaii) Bron: www.cruisemapper.com

 

2009 Op 3 augustus werd een 45-jarige vrouwelijke passagier als vermist opgegeven en vermoedelijk overboord gevallen. Het schip was in Alaska, op weg naar Glacier Bay vanuit Juneau AK. De vrouw werd voor het laatst gezien om ongeveer 12.30 uur de vorige dag bij het bestellen via het roomservicemenu en werd 's ochtends om ongeveer 9.00 uur door haar vriendin als vermist opgegeven. De door het schip uitgevoerde zoekoperatie heeft het lichaam niet gevonden.

De US Coast Guard zette 1 helikopter en 2 reddingsboten in. Ook namen 2 patrouilleboten en 2 vliegtuigen van Civil Air Patrol deel aan de zoektocht. Om ongeveer 16.30 uur op dezelfde dag vond een helikopter het lichaam van de vrouw op een strand op Douglas Island (ten westen van Juneau). Bron: www.cruisemapper.com


2012 Na 20 jaar deed het cruiseschip "Zaandam" (3) van Holland America Line als eerste HAL-schip weer Taiwan aan. Het schip had 1400 Japanse toeristen aan boord, die een bezoek brachten aan het Taroko National Park, een bekende bezienswaardigheid. Het betrof geen HAL-cruise, maar De "Zaandam" was gecharterd door Japanse touroperators en vertrokken uit de havens van Kobe en Nagasaki.

 

2012 Op 19 oktober dwongen mechanische problemen tijdens de cruise van Vancouver naar Hawaii het schip om van zijn koers naar Californië af te wijken en een ongeplande stop te maken in San Diego voor reparatie. Bron: www.cruisemapper.com


2016 Op 29 mei arriveerde het schip in de aanloophaven Seward in Alaska met een dode vinvis op zijn bulbsteven. Het incident werd gemeld aan de NOAA (National Oceanic and Atmospheric Administration). Onderzoekers werden naar Seward gestuurd om de dode walvis van het schip te halen en op te sturen voor autopsie. Bron: www.cruisemapper.com

2017 In september, afgemeerd in Uruguay, werd de "Zaandam" voorzien van een nieuwe krukas. De oude was door slijtage aan de lagers beschadigd geraakt. Het omwisselen van de krukas werd, na een week van voorbereiding, door de firma ALE Heavylift uitgevoerd in 3 dagen!!

2018 In juni, onderweg van Seattle naar Alaska, was er op de "Zaandam" een uitbraak van het Noro-virus onder 73 passagiers.

 

2019 Op 26 april, om ongeveer 01.30 uur, terwijl het schip onderweg was van Fort Lauderdale naar Boston, informeerde de kapitein via het PA-systeem passagiers en bemanning over een kleine brand in de verbrandingsoven. Kort nadat het alarm afging, werd er rook gedetecteerd in de voorste gang van het hoofddek/deck 2. Het kon ook buiten op deck 3 (Lower Promenade Deck) worden geroken. Op 27 april maakte de kapitein bekend dat de brand was ontstaan ​​door smeulende vuilafval in de afvalverbrandingsruimte. Vanwege de hoge waterstanden van de Saint Lawrence-rivier (waardoor de doorgang van de Jacques Cartier-brug werd verminderd), werd op dezelfde reis de route gewijzigd door aanloophaven Montreal te laten vallen. Na aankomst in de stad Quebec op 3 mei werden alle passagiers ontscheept en met bussen naar Montreal gebracht. Bron: www.cruisemapper.com

 

2019 Op 20 september bleef het schip als gevolg van een machinestoring aangemeerd in de voorlaatste haven Quebec en werden alle passagiers met bussen naar de laatst geplande haven Montreal vervoerd. (Bron: www.cruisemapper.com)

 

2020 Op 22 maart, terwijl de Zaandam onderweg was van Valparaiso (Chili) naar Port Everglades (Fort Lauderdale, Florida, VS), meldde het cruiseschip dat een aantal mensen aan boord griepachtige symptomen had op verdenking van COVID-19 (Coronavirus). 

 

2020 Op 26 maart hadden de Zaandam en de Rotterdam een rendez-vous voor de kust van Panama om proviand, medische benodigdheden en gezichtsmaskers over te laden en de gezonde passagiers over te nemen om te voorkomen dat zij aan Covid-19 zouden worden blootgesteld. Alle passagiers en bemanningsleden met griepachtige verschijnselen bleven achter op de Zaandam. De gezonde passagiers, ondertussen aan boord van de Rotterdam, zouden worden ontscheept in Port Everglades (Fort Lauderdale, Florida). De Rotterdam lag al sinds 22 maart opgelegd in Puerto Vallarta, Mexico. Voor de 'Zaandamse missie' droeg de HAL de kapitein van de Rotterdam op om eerst voorraden en medisch personeel van de Eurodam over te nemen.

 

2020 Op 28 maart kregen zowel de Zaandam als de Rotterdam officieel toestemming om door het Panamakanaal te varen. Beide schepen voeren op 29 maart door de nieuwe Neopanamax-sluizen. Het medische team aan boord van de Zaandam bestond uit 4 artsen en 4 verpleegkundigen.

Volgens de HAL nam de Rotterdam 1400 gezonde mensen mee, waardoor er op Zaandam slechts 450 passagiers en 602 bemanningsleden overbleven (van wie 190 mogelijke COVID-19-gevallen).

 

2020 Op 1 april maakte de HAL in een verklaring bekend dat 9 Zaandamse passagiers in kritieke toestand verkeerden en moesten worden opgenomen in het ziekenhuis en dat 45 anderen milde ziektesymptomen vertoonden. Deze 45 personen, samen met de voltallige bemanning, mochten niet van boord,

 

2020 Op 2 april kwam de Amerikaanse president Donald Trump tussenbeide in discussies over de vraag, of Florida al of niet de beide schepen moest laten aanmeren, door te zeggen 'we moeten de mensen helpen'. Nadat Broward County er al snel mee instemde om de schepen te accepteren, begon de HAL met het regelen van chartervluchten vanuit Florida om alle niet-Amerikaanse passagiers te repatriëren. Carnival Corporation, eigenaar van Holland America Line stemde ermee in om alle kosten te betalen en 'juridische zekerheid' te bieden voor de veilige ontscheping van de passagiers en het vervoer uit het cruisehavengebied.

 

2020 Op 3 april rapporteerde Port Canaveral dat 14 mensen (13 passagiers en 1 bemanningslid) in kritieke toestand verkeerden die ziekenhuisopname vereisten. De Zaandam ontscheepte 442 passagiers, de Rotterdam 808. Van beide schepen (tesamen 1250 passagiers plus 1186 bemanningsleden) werden 107 passagiers en 143 bemanningsleden met griepachtige symptomen gemeld. Die bleven aan boord en werden in aparte hutten in quarantaine geplaatst. Geen van de bemanningsleden mocht van boord.

 

2020 Op 9 april bracht de HAL in Port Everglades 29 passagiers over van de Zaandam naar de Rotterdam, waarbij de Rotterdam in totaal 53 mensen vervoerde (29 passagiers plus 24 bemanningsleden) die nog wachtten op hun gecharterde thuisvlucht. Op dezelfde dag verliet de Zaandam Port Everglades voor een uitgebreide, scheepsbrede schoonmaak en een 14-daagse quarantaine. Het schip bleef voor anker in de buurt van Great Harbour Cay, Bahama's.

(Bron: www.cruisemapper.com)


2022 Na een periode waarin de Zaandam was opgelegd vanwege de Covid-19 pandemie en na een dokbeurt in Cadiz in maart, vertrok het schip naar Fort Lauderdale, waar zij op 12 mei begon aan haar cruiseprogramma.


Websites
Maritiem Historische Databank

 
 
Accidents & Incidents

 
Joomla templates by a4joomla