Westerdam 3


Bouwwerf:             Fincantieri C.N. Italiana S.p.A., Porto Marghera, Italy (6077)

Tonnage:              81.769 brt

L x B x H:             288 x 32,25 x 8 m

Voortstuwing:       Drie 16 cil. Sulzer- en twe 12 cil. Sulzer dieselmotoren;  65840 kW

Snelheid:              24 knopen

Passagiers:           1848

Bemanning:           817


Na de oplevering van de" Zuiderdam" (2) en de "Oosterdam" is op 15 april 2004 de "Westerdam" (3), het derde schip uit de Vista-serie, overgedragen aan de HAL en op 25 april in Venetië gedoopt door Renee Soutendijk. De "Westerdam" werd op 19 juli 2003 uit het droogdok van Fincantieri gevaren. Helaas is er in oktober 2003, tijdens de afbouw, brand uitgebroken in een aantal hutten boven in het achterschip. De schade is beperkt gebleven en heeft de oplevering niet vertraagd.
Het nieuwe schip zal de zomer doorbrengen in de Middellandse Zee, alvorens in december naar Fort Lauderdale te vertrekken voor cruises in de Caribean.

2004 Op 31 juli heeft de "Westerdam" (3) haar thuishaven Rotterdam aangedaan.

 

2011 Op 11 mei kwam het schip op weg naar Sitka in Alaska in aanvaring met een ijsblok. Het incident vond plaats tijdens het navigeren door Yakutat Bay, Alaska. Het schip liep slechts lichte schade op onder de waterlijn (4,6 m lang) en niemand raakte gewond. In Sitka werd het schip geïnspecteerd door US Coast Guard. (Bron: www.cruisemapper.com)

 

2014 Op 28 juni was er een kleine machinekamerbrand, ongeveer 4 uur na vertrek uit Seattle. Deze werd door de bemanning snel geblust. Het incident vond plaats in een van de ketelruimen. Het schip bleef volledig operationeel maar moest voor inspectie terugkeren naar de haven. De volgende dag werd het schip goedgekeurd door US Coast Guard en mocht weer vertrekken. (Bron: cruisemapper.com)

 

2017 Op 23 april, tijdens de geplande renovatie van het schip in het droogdok, werd op de scheepswerf van Fincantieri in Palermo melding gemaakt van een brand aan boord zonder verwondingen. Het begon op een balkonhut aan stuurboord op dek 7 (Rotterdam deck) en was snel geblust. De benodigde reparaties hadden geen invloed op het droogdokschema van het schip. (Bron: www.cruisemapper.com)

 

2018 Op 13 juli werd een 69-jarige man vermist, tijdens het navigeren in Glacier Bay (Alaska). De zoek- en reddingsoperatie (Park Service en US Coast Guard met boten en vliegtuigen) werd op 14 juli opgeschort. De passagier werd om ongeveer 15.50 uur als vermist opgegeven omdat hij niet verscheen op een medische afspraak in de ziekenboeg. Glacier Bay Park Service werd om ongeveer 19.30 uur op de hoogte gebracht, nadat onderzoek aan boord had bevestigd dat de man vermist was en vermoedelijk overboord geslagen. Het lichaam van de man werd niet gevonden. (Bron: www.cruisemapper.com)


2020 Na twee weken van onzekerheid en vele omzwervingen via de Filippijnen, Taiwan, Japan, Guam en Thailand kwam de Westerdam (kapitein Vincent Smith) op 14 februari aan op de rede van de Cambodjaanse havenstad Sihanoukville. Het schip was door vijf havenplaatsen in Azië geweigerd vanwege het in China heersende Coronavirus en ook door een Thais marineschip begeleid tot het de Golf van Thailand had verlaten. Eenmaal voor anker konden de autoriteiten 'health checks' uitvoeren. Tijdens het verblijf in de haven van Sihanoukville testten 781 passagiers en 747 bemanningsleden negatief op het Coronavirus. Op 20 februari kregen passagiers toestemming om van boord te gaan. Zij konden het schip verlaten en naar hun thuislanden afreizen vanaf de hoofdstad Phom Penh. Ook beëindigden 25 bemanningsleden hun contract met HAL en verlieten het schip. Vanwege zorgen over het Coronavirus weigerde Turkije de toegang voor een gecharterde vlucht van HAL. Dit was een vliegtuig van Turkish Airlines met 268 passagiers. Het vliegtuig werd omgeleid naar Karachi (Pakistan) in plaats van de oorspronkelijke bestemming Istanbul. (Bronnen: BBC en cruisemapper.com)


2022 13 juli, tijdens het navigeren nabij Hubbard-gletsjer in Alaska en op weg naar Sitka, meldde het schip aan de US Coast Guard een storing in het voortstuwingssysteem, wat resulteerde in een lagere snelheid. Als gevolg hiervan werd het geplande bezoek aan Ketchikan geannuleerd. Vanwege de vertraagde aankomst in Sitka werden de meeste excursies aan wal geannuleerd. (Bron: cruisemapper.com)

 

2023 – De Westerdam arriveerde 19 januari in Singapore en onderging daarna bij Sembawang shipyard een 14-daagse dokperiode. Er werden inspecties uitgevoerd en onderhoud gepleegd. De romp werd schoongemaakt om de aangroei te verwijderen en kreeg ook een nieuwe verflaag. Op 3 februari 2023 vertrok het schip weer voor de volgende Asia-cruise. (bron cruisemapper.com)

 
 
 
Joomla templates by a4joomla