Afdrukken
Hits: 1842

Oosterdam


Bouwwerf:            Fincantieri C N Italiana S.p.A, Venice, Italy

Tonnage:              81.769 brt

L x B x H:             288 x 32,25 x 8 m

Voortstuwing:       12 cil dieselmotoren; 65.840  kW

Snelheid:              24 knopen

Passagiers:           1.848

Bemanning:           817 

2003 Het tweede schip uit de Vista-serie is de "Oosterdam", is op 11 juli overgedragen aan de HAL. Het is een zusterschip van de "Zuiderdam" (2). Op 17 juli is het schip uit Venetiƫ vertrokken naar Southampton alwaar ze op 24 juli is aangekomen. Na twee dagen van introductie-activiteiten is de "Oosterdam" op 27 juli aangekomen in Rotterdam. Gedurende de volgende dagen vonden spectaculaire introductie-activiteiten plaats. De "Oosterdam" lag boeg aan boeg met het vlaggeschip ""Rotterdam (6) dat op 28 juli in alle vroegte was aangekomen. HAL vierde haar 130-jarig bestaan op grootse wijze in de thuishaven. H.K.H. Prinses Margriet heeft de "Oosterdam" op 29 juli onder het toeziend oog van duizenden toeschouwers gedoopt. Zowel de geschreven pers als diverse actualiteitenprogramma's op TV hebben ruim aandacht besteed aan dit evenement.

Na aansluitende verdere introductie-activiteiten in Hamburg en Harwich is de "Oosterdam" op 3 augustus vertrokken uit laatstgenoemde haven voor haar eerste, uitverkochte, cruise. Op 21 september 2003 heeft het schitterende ms "Oosterdam" nogmaals een Nederlandse haven aangedaan, namelijk Amsterdam.

2019 Op 4 mei, bij het afmeren in de haven van Vancouver BC, Canada, komt de "Oosterdam" enigzins in aanvaring met de reeds afgemeerde "Nieuw Amsterdam".
De schade was minimaal en bleef bij de "Nieuw Amsterdam" beperkt tot 6 state-room balconies. De debarkatiie van de passagiers verliep normaal en het cruiseprogramma hoefde niet aangepast te worden. ( Youtube )

2021 Vertrek uit IJmuiden op 5 augustus tijdens Covid 19 lay-up periode. (video) 
 
Websites
Maritiem Historische Databank
 
Holland America Line

Accidents & Incidents

Maritiem Digitaal
 
Wikipedia
 
Youtube