Oosterdam


Bouwwerf:            Fincantieri C N Italiana S.p.A, Venice, Italy

Tonnage:              81.769 brt

L x B x H:             288 x 32,25 x 8 m

Voortstuwing:       12 cil dieselmotoren; 65.840  kW

Snelheid:              24 knopen

Passagiers:           1.848

Bemanning:           817 

2003 Het tweede schip uit de Vista-serie is de "Oosterdam", is op 11 juli overgedragen aan de HAL. Het is een zusterschip van de "Zuiderdam" (2). Op 17 juli is het schip uit Venetië vertrokken naar Southampton alwaar ze op 24 juli is aangekomen. Na twee dagen van introductie-activiteiten is de "Oosterdam" op 27 juli aangekomen in Rotterdam. Gedurende de volgende dagen vonden spectaculaire introductie-activiteiten plaats. De "Oosterdam" lag boeg aan boeg met het vlaggeschip ""Rotterdam (6) dat op 28 juli in alle vroegte was aangekomen. HAL vierde haar 130-jarig bestaan op grootse wijze in de thuishaven. H.K.H. Prinses Margriet heeft de "Oosterdam" op 29 juli onder het toeziend oog van duizenden toeschouwers gedoopt. Zowel de geschreven pers als diverse actualiteitenprogramma's op TV hebben ruim aandacht besteed aan dit evenement.

Na aansluitende verdere introductie-activiteiten in Hamburg en Harwich is de "Oosterdam" op 3 augustus vertrokken uit laatstgenoemde haven voor haar eerste, uitverkochte, cruise. Op 21 september 2003 heeft het schitterende ms "Oosterdam" nogmaals een Nederlandse haven aangedaan, namelijk Amsterdam.

 

2011 Op 22 juli zou een 20-jarige vrouwelijke passagier overboord zijn gevallen. Ze werd om ongeveer 07.00 als vermist opgegeven door haar familie. Nadat het schip een mislukte zoekactie had uitgevoerd werd de US Coast Guard om ongeveer 16.00 uur op de hoogte gebracht. De door de USCG uitgevoerde zoektocht was ook niet succesvol om de vrouw te vinden. Het schip was onderweg van Sitka naar Ketchikan in Alaska. (Bron: www.cruisemapper.com)

 

2013 Op 1 januari liep een mannelijk bemanningslid die als danser aan boord werkte verwondingen op die resulteerden in de amputatie van 2 tenen en delen van de andere. Het incident vond plaats tijdens een liveshow die werd gepresenteerd in het theater van het schip, toen een ingestorte podiumlift zijn rechtervoet verpletterde. (Bron: www.cruisemapper.com)


2019 Op 4 mei, bij het afmeren in de haven van Vancouver BC, Canada, komt de "Oosterdam" enigzins in aanvaring met de reeds afgemeerde "Nieuw Amsterdam".
De schade was minimaal en bleef bij de "Nieuw Amsterdam" beperkt tot 6 state-room balconies. De debarkatie van de passagiers verliep normaal en het cruiseprogramma hoefde niet aangepast te worden. ( Youtube )

 

2019 Op 7 december bleef de Oosterdam vanwege problemen met de voorstuwing ’s nachts aangemeerd in de thuishaven San Diego. Dit voor noodzakelijke reparaties aan een van de voortstuwingseenheden (azipods/azimuth thrusters). De route werd gewijzigd omdat het vertrek werd uitgesteld naar 8 december 18.00. De 3e geplande aanloophaven, Mazatlan in Mexico werd geschrapt. (Bron: www.cruisemapper.com)

 

2021 Vertrek uit IJmuiden op 5 augustus tijdens Covid 19 lay-up periode. (video)

 
 
 
 
 
Joomla templates by a4joomla