Noordam 4


Tonnage:                     82.475 brt

L x B x H:                    285,23 x 32,25 x 7,80 m

Voortstuwing:               3 + 2 x Sulzer Type 16/12ZAV40DE (400x560) 87.040 kW

Snelheid:                      22

Passagiers:                 1918

Bemanning:                 620

2006 - Met het in de vaart nemen van de "Noordam" (4) is de Vista-classe compleet. Als laatste in deze serie wijkt de "Noordam" (4) echter wat af. Zo heeft zij onder andere 30 hutten meer. De andere Vista-klasse schepen zijn inmiddels naar de werf geweest om verdere verbeteringen door te voeren en ook extra hutten aan te brengen.Op dit schip zijn 11 dekken voor de passagiers en zij kunnen dmv 14 liften op en neer. Op de dekken 2/3/9/10 en 11 zijn de publieke ruimtes gesitiueerd, waar men onder andere terecht kan voor de restaurants winkels en theater.

2014 – Op 16 december 2014 arresteerde de politie van Broward County in Florida, USA een 42-jarige mannelijke bemanningslid. De man van Indonesische afkomst werkte als kassier aan boord. Hij werd beschuldigd van diefstal van het schip van in totaal 10.200 US-dollar in contanten. De diefstal werd gemeld in november 2014. Er waren in totaal 11 afzonderlijke diefstallen gepleegd tussen 3 en 13 november. (bron cruisemapper.com)

 

2015 – Op 15 februari 2018 werden twee oudere passagiers gered door een Nieuw-Zeelandse politieboot nadat hun zeewaardige kajaks kapseisden in de haven van Wellington. Beide passagiers, een man en een vrouw, beiden ruim boven de 70, lagen ongeveer 15 minuten in het water tegen de tijd dat de Nieuw-Zeelandse maritieme politie hen redde. Volgens het incidentrapport kwam een groep van 8 kajakkers van het cruiseschip om ongeveer 14.15 uur in de problemen tijdens het kajakken bij winderig weer. De maritieme politie kreeg het telefoontje van een boswachter van Somes Island. Een ferry van Bluebridge Cook Strait Ferries werd omgeleid om het gebied tijdens de reddingsactie te vermijden. Het kajakken was in de wateren bij het schiereiland Miramar (Mahanga Bay en Kau Bay). Geen van de andere 6 passagiers had medische behandeling nodig. Het cruiseschip was op een 17-daagse cruise van Sydney in Australie naar Auckland in Nieuw-Zeeland. (bron cruisemapper.com)

 

2015 – Op 15 juni assisteerde de Noordam in Glacier Bay in Alaska een beschadigde rondvaartboot. De 79 ft of 25m lange rondvaartboot met de naam “Baranof Wind” kreeg in de middaguren een brand in de machinekamer. Hoewel het vuur snel geblust was, maakte de brand het schip gedeeltelijk onbruikbaar, waarna de bemanning hulp inriep. De noodhulp werd beantwoord door de ms Noordam. Nadat het schip bij de "Baranof Wind" arriveerde, werd een van de tenders gebruikt om de 40 passagiers plus een parkwachter van het beschadigde schip te halen. Het beschadigde schip werd vervolgens naar Juneau in Alaska gesleept voor reparatie. De tender van de Noordam loste de toeristen bij Bartlett Cove bij de ingang van Glacier Bay waarna de tender terugkeerde naar de Noordam. De Noordam vervolgde de reis naar de volgende geplande aanloophaven Ketchikan in Alaska. (bron cruisemapper.com)

 

2023 – In verband met de cycloon Hale met een deining van bijna 7 meter en zware regenbuien moest de Noordam de route in Nieuw-Zeeland wijzigen. Het schip bleef 7 januari 2023 langer in Wellington, moest Picton en Tauranga overslaan, maar kon wel naar Napier en vervolgens Lyttleton als alternatief. Daarna ging het schip terug naar Sydney. (bron: cruisehive)

 

2023 - Terwijl de Noordam op 27 januari aangemeerd lag bij “Princes Wharf” in Auckland (Nieuw-Zeeland), ondervond het schip problemen met de trossen. Om 11.15 moest het schip de dieselmotoren gebruiken om op positie te blijven. Een van de trossen was gebroken als gevolg van sterke windvlagen van wel 40 km/u. Door het wassende water van het schip konden de ferries in Auckland niet ontmeren of aanmeren wat voor hen een vertraging van een uur betekende.(bron cruisemapper.com)

 

Bronnen
Oosterwijk, B. ; Noordam, het verhaal van vier HAL-schepen; Coolegem Media, 2017; ISBN: 9789491354694

 

Websites
Maritiem Historische Databank

Holland America Line

Accidents & Incidents

Youtube

Joomla templates by a4joomla