Eurodam


Bouwwerf:        Fincantieri C.N. Italiana S.p.A., Porto Marghera, Italy (6149)

Tonnage:          86.273 brt

L x B x H:         285 x 32,21 x 10,80 m

Voortstuwing:   Main Diesel engines Mak 4 x 12,000 + 2 x 8,000 kW
                         Electrical propulsion motors (POD) ABB 2 x 17,600 kW

Snelheid:         21,8 knopen

Passagiers:     2104

Bemanning:     900 

 

2008 Dit schip was de eerste van de Signature-classe. Zusterschip is de latere "Nieuw - Amsterdam" (4). Het schip is op 16 juni 2008 officieel overgenomen van de bouwer en is gelijk doorgevaren naar Rotterdam voor de doop ceremonie. Op 1 july 2008 heeft koningin Beatrix de Eurodam gedoopt. Het interieur is ontworpen door het architectenbureau Yran Storbratten (Oslo) en heeft inmiddels verschillende updates gekregen. Op dit stijlvolle schip kan men genieten van de volledige Music Walk™-ervaring, waaronder Lincoln Center Stage, B.B. King's Blues Club en Billboard on Board.

Het schip is voorzien van 11 dekken welke toegankelijk zijn voor de gasten, 18 liften waarvan 4 aan de buitenzijde, 26 publieke ruimtes, 5 restaurants, en verder alles wat je maar kan verzinnen op een cruiseschip. Het schip vaart in de zomer in Europa en word in de winter naar de zon gedirigeerd.

2008 Op 11 november was er melding van brand in de machinekamer. Het brandalarm ging om 04.00 af. Kort daarna werd omgeroepen dat het automatische blusssysteem het vuur had gedoofd. (Bron: www.cruisemapper.com)

2012 Op 29 november werd een 42 jarige man door zijn echtgenote als vermist opgegeven. Aangenomen werd dat hij overboord gevallen was. De Eurodam onderweg van St. Thomas  naar de Bahama's tijdens een 7 daagse rondreis van Fort Lauderdale.
De kustwacht werd gewaarschuwd om 05.00 en het schip keerde om voor een zoekactie, waaraan door 2 schepen en een helikopter werd deelgenomen. Het lichaam werd niet gevonden.

2016 Tijdens een bezoek aan de havenplaats Livorno werd op 28 mei een bartender van het schip gearresteerd en aangeklaagd wegens aanranding van een minderjarige.
De man was een groep schoolkinderen tegengekomen en had, naar verluid, een 7 jarig meisje sexueel lastig gevallen. Een ooggetuige waarschuwde de begeleidende leerkrachten terwijl het bemanningslid probeerde weg te komen. De ooggetuige meldde het incident bij de plaatselijke politie, waarop de man werd gearresteerd. (Bron: www.cruisemapper.com)

2017 De "Eurodam" vestigde in januari een record in de cruisebranch door het 11 keer op rij behalen van de "perfect health score” (CDC score = 100). Dit record werd behaald tijdens een onaangekondigde inspectie in de thuishaven Port Everglades, Florida. Voor elk cruiseschip vinden deze inspecties 2 maal per jaar plaats. Er wordt getest op een checklist betreffende allerlei ruimtes en faciliteiten aan boord. Dat gaat over de hygiëne, het sanitair, de opslag en bereiding van de voeding, het schoon houden van de galley, de kwaliteit van het water en het personeel, en van het schip als geheel.
De afkorting CDC staat voor "Centers for Disease Control and Prevention". Het is een gezondheidsinstituut en federaal bureau, dat valt onder het nationale Department of Health and Human Services, dat haar hoofdvestiging heeft bij Atlanta in Georgia.
 (Bron: www.cruisemapper.com)

2019 Volgens schema lag de "Eurodam" op 23 april tot 16.00 afgemeerd in Port Kailua (Hawai). Tijdens 'boarding' werd omgeroepen dat er een storing was met één van de schroeven. Dit leidde tot uitgesteld vertrek om 21.30. Omdat een noodreparatie geboden was, werd de route verlegd en het aandoen van Port Ensenada (Mexico) geannuleerd. Met vroegtijdige aankomst op 28 april in de thuishaven San Diego, Californië. Holland America Line liet weten dat ongemarkeerde visnetten in een schroef waren geraakt. Het aandoen van San Diego was noodzakelijk om het probleem op te lossen. Opvolgende reisprogramma's werden aangepast. (Bron: www.cruisemapper.com)

2019 De kapitein van de "Eurodam" meldde rond 23.20 brand in de vuilverbrandingskamer. Brandbestrijdingsteams hadden de brand binnen 20 minuten onder controle en het sein veilig werd gegeven. Dit gebeurde onderweg van Ketchikan, Alaska naar Victoria BC, Canada. (Bron: www.cruisemapper.com)

2020 Vanwege de wereldwijde Covid-19 pandemie kondigde Holland America Line op 10 april een plan aan om per 12 april de "Eurodam" in te zetten voor de repatriëring van alle Philippijnse en Indonesische staf- en bemanningsleden van de drie cruiseschepen "Eurodam", "Maasdam" en "Westerdam". Deze schepen lagen ten anker voor de Mexicaanse kust bij Port La Paz en hadden aan boord geen besmettingen gehad, noch onder passagiers, noch onder de bemanningen. Ook de Europese bemanningsleden werden met tenders overgebracht naar de "Eurodam". Zij gingen in Los Angeles van boord en keerden per chartervlucht terug naar Europa.
Vervolgens zette de "Eurodam" koers naar Azië met bestemming Manilla en Jakarta. (Bron: www.cruisemapper.com)
 
2020 28 Mei. Holland America Line Crew Repatriation Plan (Holland America Blog)
 Vanwege de voortdurende stop op cruisereizen regelt Holland America Line het vervoer van staf- en bemanningsleden naar hun verwanten thuis.
 Een complexe operatie, die naar verwachting half juni grotendeels beëindigd kan worden.
 Een klein aantal bemanningsleden blijft aan boord van de schepen voor het noodzakelijke werk en onderhoud.

 

2022 – Op 5 juni om ongeveer 22.00 lokale tijd werd een mannelijke passagier, die leed aan hartziektesymptomen, van het cruiseschip gehaald dat in Dixon Entrance (zeestraat) navigeerde, ongeveer 60 mijl of 100 km ten zuiden van Ketchikan in Alaska. Voor de noodevacuatie stuurde de US Coast Guard een Sikorsky MH-60 Jayhawk-reddingshelikopter vanaf CG Air Station Sitka. De man werd van het schip gehesen en naar Ketchikan gevlogen, vanwaar, via een privévliegtuig naar Bellingham, WA werd gevlogen. Het incident vond plaats tijdens een 7-daagse “Alaskan Explorer” cruise met aanloophavens Juneau, Glacier Bay NP, Icy Strait Point-Hoonah, Sitka, Ketchikan en Victoria, BC in Canada. (bron cruisemapper.com)

 

 
 
Joomla templates by a4joomla