Nieuw Amsterdam 4

Bouwwerf:                         Fincantieri C.N. Italiana S.p.A., Porto Marghera, Italy (6181)

Tonnage:                          86.700 brt

L x B x H:                          285,3 x 32,3 x 7,9 m

Voortstuwing:                    Main diesel engines Mak 4 x 12,000 + 2 x 8,000 kW
                                        Electrical propulsion motors (POD) ABB 2 x 17,600 kW

Snelheid:                           21,8  knopen

Passagiers:                        2106 

Bemanning:                       929 De "Nieuw - Amsterdam", de vierde met deze naam bij de HAL, is een zusterschip van het ms "Eurodam" uit 2008. Het schip werd opgeleverd in 2016 en het interieur, Excellence-class, is ontworpen door het architectenbureau Yran Storbratten (Oslo).
Dit schip heeft 11 passagiersdekken met 14 liften en 24 publieke ruimtes en is geregistreerd in Nederland met als thuishaven Rotterdam.

Op zondag 4 juli 2010 is het schip, in Venetie, gedoopt door de toenmalige prinses Maxima. Dit gebeurde door het in werking stellen van een telegraaf, aan boord in het theater, welke de fles champagne tegen de boeg kapot liet slaan.

2010 11-10 De 15 kapiteins van alle HAL cruiseschepen komen samen aan boord van de "Nieuw Amsterdam"

Het schip vaart in de zomer meestal in de Middellandse zee en 'in de winter in de Cariben.

 

2013 - Kroatische nieuwsmedia meldden op 11 juni 2013 dat de Nieuw Amsterdam te dicht (ongeveer 150 meter) bij het populaire Kastelet-strand kwam. Het schip stopte op tijd, maar was slechts enkele meters verwijderd van het aan de grond lopen. Het schip naderde de veiligheidsboeien en veroorzaakte grote paniek. Het schip ging uiteindelijk ten anker op ongeveer 500 meter van de kust waarna om ongeveer 8 uur de ontscheping begon van de passagiers met de tenders. (Bron: www.cruisemapper.com)

 

2017 - Op 10 oktober liep de Nieuw Amsterdam aan de grond in de haven van Huatulco in Mexico. Dit nadat de trossen waren gebroken door het stormachtige weer. Alle passagiers werden aangeboden om van boord te gaan en de nacht door te brengen in lokale hotels. Kort na een inspectie van het schip mocht de Nieuw Amsterdam echter de reis hervatten. Er was geen noemenswaardige schade aan de romp geconstateerd. (Bron: www.cruisemapper.com)

 

2019 - Op 4 mei om 06.30 lokale tijd kwam de Oosterdam tijdens het aanmeren bij Canada Place Cruise terminal met de ms Nieuw Amsterdam in aanvaring. Er werden geen gewonden gemeld en de reisroute van beide schepen werd niet beïnvloed. Volgens een officiële verklaring van de Holland America Line wreven de schepen tegen elkaar terwijl ze achtersteven aan achtersteven aanmeerden. De Oosterdam liep een lange kras op aan de achtersteven aan stuurboord en op de Nieuw Amsterdam werden 6 balkons beschadigd. (Bron: www.cruisemapper.com)

 

2019 - De geplande cruise van 14 december vanuit Fort Lauderdale werd geannuleerd vanwege problemen met de voorstuwing (Azipod). Het geplande vertrek werd eerst een dag uitgesteld maar uiteindelijk werd de reis geannuleerd en gingen de passagiers van boord. De voorstuwingsproblemen begonnen aan het einde van de vorige reis vanuit de Bahama’s (Half Moon Cay) naar Fort Lauderdale. Dit resulteerde in een lager snelheid en late aankomst in de thuishaven. Op de Facebookpagina van de Holland America Line werd het volgende bericht geplaatst: “vanwege een onverwacht technisch probleem met een van de twee azipod-voortstuwingssystemen op de Nieuw Amsterdam is de cruise van 14 december geannuleerd. Hoewel het schip veilig kan varen op 1 azipod, is hiervoor goedkeuring van verschillende regelgevende instanties nodig. Gezien de impact hiervan is de cruise geannuleerd. (Bron: www.cruisemapper.com)

 

2019 - In verband met het annuleren van de cruise van 14 december schonk de Holland America Line een deel van het cruisevoedsel, zoals vers fruit, groenten, kruiden en specerijen aan Feeding South Florida – een organisatie die honger bestrijdt. Deze voedselbank deelt jaarlijks meer dan 42 miljoen maaltijden uit aan bijna een miljoen mensen. (Bron: www.cruisemapper.com)

 

2020 - Reeds in januari annuleerde de Holland America Line de cruise van 1 februari 2020 om het schip in staat te stellen het droogdok in te gaan voor reparatie van de voortstuwing. Een van de azipods zal worden vervangen. Alle passagiers voor deze cruise worden door de Holland America Line op passende wijze gecompenseerd. (Bron: www.cruisemapper.com)

 

2021 – Op 5 augustus, terwijl het schip aangemeerd lag in Ketchikan in Alaska kwamen in totaal 6 mensen om het leven bij een ongeval met een watervliegtuig. Onder hen bevonden zich de piloot en 5 passagiers van de Nieuw Amsterdam. De US Coast Guard werd gealarmeerd door een ander rondvliegend vliegtuig in het gebied. USCG Air Station Sitka lanceerde onmiddellijk een zoek- en reddingsoperatie naar de crashlocatie, ongeveer 13 km ten noordoosten van Ketchikan. De operatie werd bijgestaan door Alaska Wildlife and State Troopers, personeel van de US Forest Service en Ketchikan Volunteer Rescue Squad. Het noodbaken van het vliegtuig was geactiveerd om 11.19 lokale tijd in het natuurgebied Misty Fjord. Het vliegtuig was onderweg terug naar Ketchikan. Het vliegtuigwrak werd gevonden door een reddingshelicopter van de USCG liggend op een heuvelrug in een zeer steil bergachtig gebied. De bemanning van de MH-60 Jayhawk-helicopter liet twee reddingszwemmers zakken die geen overlevenden vonden. De lichamen van alle zes inzittenden waren nog aan boord van het vliegtuig. Het neergestorte watervliegtuig was eigendom van de Alaskan Flightseeing tour company Southeast Aviation LLC. De Holland America Line liet weten dat de tour niet via de Holland America Line was geboekt. De Nieuw Amsterdam vertrok uiteindelijk 3 uur later dan gepland, om 19.00 uit Ketchikan. (Bron: www.cruisemapper.com)

2023 – Waarschijnlijk in verband met verschillende aardverschuivingen in 2022 zal de Nieuw Amsterdam op de Alaska cruise van 7 mei 2023 het populaire Skagway overslaan. Er wordt nu een andere route gevaren en schip zal nu ook Victoria op Vancouver Island aandoen. Bron: Cruisehive

 

 
Joomla templates by a4joomla