Introductie Vlootlijst

Vanaf 1873 hebben vele klassieke passagiers- en vrachtschepen dienst gedaan voor de Nederlandsch Amerikaansche Stoomvaart Maatschappij (NASM), de latere Holland - Amerika Lijn.
De vlootlijst geeft toegang tot de geschiedenis van de oude stoomschepen, de trotse liners, de emigrantenschepen en de vracht-/passagiersschepen.
Ook de vrachtschepen, de "werkpaarden" van de Lijn, evenals de tijdens de Tweede Wereldoorlog gebouwde Victory- en C3 - schepen, die tot ver na de oorlog dienst hebben gedaan, zijn hier te vinden. Talloze officieren en andere opvarenden hebben voor kortere of langere tijd gevaren bij de Holland - Amerika Lijn. In de vlootlijst vinden zij de loopbaan van "hun" schepen terug.

Als onderdeel van de Carnival Corporation bevaren vandaag de dag de modernste cruiseschepen van de Holland America Line, zoals de "Nieuw Statendam" en de "Koningsdam", met veelal Nederlandse officieren, de Zeven Zeeën van deze planeet. In de vlootlijst vindt u ook deze zeekastelen vol luxe, haute-cuisine en entertainment, die u naar vele toeristische bestemmingen brengen, van Alaska en Antartica tot de Noordkaap. En niet te vergeten naar Europa, de Caraïben en de Middellandse Zee. Of "Round the World".

 

De schepen in de vlootlijst zijn ondergebracht in de volgende categorieën:

HAL-schepen
Regeringsschepen in HAL beheer
Sleepboten
Tenders
Binnenvaart
HAL-schepen in de 1e Wereldoorlog
HAL-schepen in de 2e Wereldoorlog

Van alle schepen zijn een aantal standaardgegevens opgenomen. Daarnaast wordt nadere informatie vermeld. Ook is er een afbeelding bij elk schip geplaatst.
Vanuit de commissie Vloothistorie en Foto-archief streven wij ernaar de informatie waar mogelijk aan te vullen. Dat vraagt om regelmatige updating.
Heeft u zelf aanvullende informatie of afbeeldingen die wij mogen gebruiken, dan kunt u die naar het secretariaat sturen. Ook houden wij ons aanbevolen voor correcties.

Redactie Vlootlijst: John van Kuijk.

Fotobijdragen: Martien Hoegen, Vereniging De Lijn, Albert Schoonderbeek en Rob Holdermans ( †2017).

Standaard geraadpleegde bronnen:
Boer, G.J. de “125 jaar Holland Amerika Lijn”; uitg. De Alk, Alkmaar 1998; ISBN 90 6013 074 X
Dalkmann, H.A. en Schoonderbeek, A. “125 years of Holland America Line”; Edinburgh Pentland Press 1998
Herk, C. van “De Schepen van de Holland Amerika Lijn”, uitg. de Boer, Bussum 1981; ISBN 90 228 1863 2
Seabrook, W.C. “In the War at Sea”; uitg. HAL, second edition 1950

Weblinks:
Maritiem Historische Databank
Maritiem Digitaal
Convoyweb
Wikipedia
Wrecksite.eu

e.a.

De commissie wenst u veel lees- en surfplezier!

Joomla templates by a4joomla