WELKE BEELDBANKEN KUNT U BEKIJKEN

3. Bibliotheek
  4. Objecten

INLEIDING
Vereniging De Lijn heeft haar publieke archief, bestaande uit foto’s, bedrijfs- en verenigingsbladen, boeken en andere objecten gedigitaliseerd en doorzoekbaar gemaakt. Daartoe hanteert zij het Zijper Collectie Beheer Systeem (ZCBS), dat bij vele historische verenigingen en musea in gebruik is.
De 4 beeldbanken worden regelmatig uitgebreid en kunnen via het zoekveld worden doorzocht. Per beeldbank volgt een korte uitleg.
LET OP: Voor een goed resultaat houdt u bij het zoeken naar de HAL vrachtschepen (achtervoegsel -DIJK ) de spelling -DYK aan! Bijv. Kloosterdyk.
Ook kunt u HIER een beknopte handleiding als PDF openen/downloaden; met voorbeelden om u op weg te helpen bij het doorzoeken van de beeldbanken.

HOE TE ZOEKEN?

Curserinfo

1. In het zoekvenster worden de 5 zoekinstellingen toegelicht door de cursor te bewegen over (?)
    Een zoekterm kan uit 1 of meer woorden bestaan. Daarom geeft u aan of de zoekterm als gehele term of in delen mag worden gebruikt!
     Bijvoorbeeld, bij de zoekterm Tweede Wereldoorlog kiest u het vakje aaneengesloten tekst.

WAAR TE ZOEKEN?

2. In plaats van in alle velden kunt u gericht zoeken door in het rolmenu te kiezen voor Scheepsnaam, Rubriek, Titel, Auteur of Categorie.
    In het zoekvak Datering kunt u een bepaalde periode kiezen of zelf invullen, of leeg laten!

3. Onderdeel van een woord of niet?  Aangevinkt, wordt bijvoorbeeld bij het woord vracht ook gezocht naar vrachtschip of vrachtloods, etc.

4. In Galerij worden de resultaten in horizontale lijnen als thumbnails ( in postzegelformaat) getoond. Na aanklikken volgt ook de beschrijving.
    In Lijstweergave komen de resultaten direct met de beschrijving en onder elkaar tevoorschijn.

5. Aangevinkt wordt het resultaat gesorteerd op Scheepsnaam.

ZOEKEN IN ALLE BEELDBANKEN TEGELIJK Standaard: zoek op: trefwoord of scheepsnaam.

Zoek op Westerdam, door In alle DB’s VdL aan te vinken.

Zoek Westerdam

Resultaat: Foto’s, boeken, bladen, objecten, die betrekking hebben op Westerdam

N.B. Door nu een bepaalde editie van de getoonde HALLO’s  aan te klikken, opent dit document al direct met aanduiding van hetzelfde zoekwoord dat eerder was ingevuld, Westerdam.
Hiermee kunt u de teksten in deze HALLO doorzoeken!

ZOEKEN OP PERSONEN
Zoek op achternaam!
Voor van Herk, zoek op Herk en In alle DB’s VdL aanvinken.

van Herk4

Resultaat: Foto’s, boeken, bladen en/of objecten, die betrekking hebben op: van Herk. of herk(-)

N.B. Door nu een bepaalde editie van de getoonde HALLO’s  aan te klikken, opent dit document al direct met aanduiding van hetzelfde zoekwoord dat eerder was ingevuld, Herk.
Hiermee kunt u de teksten in deze HALLO doorzoeken!

IN BEELDBANKEN AFZONDERLIJK
U kunt elke beeldbank afzonderlijk doorzoeken. Hieronder worden voorbeelden gegeven.

SCHEPEN (verschijnt standaard bij opening beeldbank)

1. Vul uw zoekwoord in (bijv. Rotterdam 4) en vink aan: alle losse woorden (AND)
  2. Zoeken in veld: Scheepsnaam

Zoek Rotterdam 4

3. Resultaat: 28 foto’s betreffende de Rotterdam 4

Resultaat Rotterdam 4

1. Op de pagina met het ZOEKRESULTAAT kunt u de knop LIJSTWEERGAVE aanklikken.
    Deze weergave toont direct de informatie bij de foto’s.

2. Na aanklikken van een foto kunt u met de pijlen de volgende of vorige foto bekijken.
    De foto kan ook in 100% weergave worden bekeken. Deze vergroting sluit u met [X] rechtsboven.

6. Op elke pagina met een ZOEKRESULTAAT kunt u rechtsboven eventueel een nieuwe zoekopdracht opgeven.
       Of klik hier op een andere foto om over te stappen naar één van de andere resultaten.

7.
Vragen of aanvullende informatie bij een bepaalde foto kunt u melden via het formulier AANVULLENDE INFORMATIE dat u onder de foto kunt aanklikken.

ALTERNATIEF ZOEKEN OP SCHEEPSNAAM
Onderin het grijze deel van de pagina kunt u ook rechtstreeks een RUBRIEK of SCHEEPSNAAM aanklikken!
Het cijfer achter de scheepsnaam geeft het aantal beschikbare foto’s aan.

Of maak uw keuze uit RUBRIEK SCHEEPSNAAM

BEDRIJFS- EN VERENIGINGSBLADEN

Hier vindt u alle jaargangen, waarin u de edities afzonderlijk kunt aanklikken.

1. Links verschijnt de inhoudsopgave van de gekozen editie, die u ook in 100% weergave kunt zetten.
    Nu kunt u linksboven in de zwarte balk bij het loepje een zoekvenster activeren om de gehele editie op een trefwoord of naam te doorzoeken!

2. Direct zoeken op trefwoord in alle edities kan ook: Vul uw zoekwoord in (bijv. Kinderdyk)
    ResultaatElk editie waarin het woord Kinderdyk voor komt. Na aanklikken verschijnt de inhoudsopgave van de gekozen editie, die u ook in 100% weergave kunt zetten.
    Het zoekwoord Kinderdyk is dan al ingevuld in het zoekvenster van deze editie.

BIBLIOTHEEK

Hier vindt u een collectie van 500 boeken

1. Vul uw zoekwoord in (bijv. Emigratie)
    Resultaat: Boeken waarvan de titel of de beschrijving het zoekwoord Emigratie bevat.

OBJECTEN

Hier vindt u naast circa 500 menukaarten ook andere geschonken HAL-objecten.

1. Vul uw zoekwoord in (bijv. Ryndam)
    ResultaatMenukaarten en/of andere objecten die het zoekwoord Ryndam bevatten.

2. U kunt ook rechtstreeks de verschillende rubrieken of categorieën raadplegen.