ms Rotterdam in Amsterdam foto Klaas Krijnen1

 (Foto: Klaas Krijnen)                                                                                      ms Rotterdam bij aankomst in Amsterdam op 17-10-'21

21-10-2021
Op 20 oktober begon het nieuwe vlaggenschip vanuit Amsterdam aan de transatlantische oversteek naar Fort Lauderdale, Florida, U.S.A. Daar begint haar eerste cruiseseizoen in de Caraïben. De Rotterdam is het 17e schip dat voor Holland America Line gebouwd is op de werf Fincantieri. heeft accomodatie voor 2668 passagiers en is het zevende schip met die naam in de geschiedenis van de HAL.

Op 30 juli vond in Italië op de werf Fincantieri te Marghera de officiële overdracht plaats van het nieuwe vlaggenschip aan de Holland America Line. Samen met de Nieuw Statendam en de Koningsdam behoort het schip tot de zeer elegante en luxueuze Pinnacle Class. Het nieuwste cruiseschip van de Holland America Line telt 1340 hutten, 11 eetgelegenheden, 12 bars en lounges. 6 entertainment faciliteiten, 12 spa’s en 10 andere vrijetijdsvoorzieningen.

De komende wintermaanden maakt het schip vanuit Fort Lauderdale cruises in het Caraïbisch gebied. Volgend jaar viert Holland America Line een 150-jarig jubileum. In dit jubileumjaar maakt de Rotterdam van mei tot in oktober vanuit Amsterdam cruises naar de Noorse fjorden en de Baltische staten. Bovendien maakt het nieuwe vlaggenschip daarna op 15 oktober, de datum waarop de Rotterdam (1) in 1872 begon aan haar eerste reis van Rotterdam naar New York, deze bijzondere en historische trans-Atlantische oversteek via Le Havre en Plymouth naar New York met als eindbestemming Fort Lauderdale.

Vond de eerste oversteek plaats in 1872 door de firma Plate, Reuchlin & Co met de Rotterdam (1), echter pas op 18 april 1873 werd ten overstaan van notaris W.S. Burger Wzn de acte van oprichting getekend van de Nederlandsch-Amerikaansche Stoomvaart-Maatschappij!

Bronnen:   
(hollandamerica.com;   Holland-Amerika Lijn 1873-1923; jubileumuitgave Dr. M.G. de Boer en Schuttevaer, maritiem nieuws 30-09)

Voor een video-impressie van de Rotterdam (7) KLIK HIER

Voor een prachtige HAL beeldreportage op Facebook van de aankomst van de Rotterdam in de Rotterdamse haven: KLIK HIER

 


Inauguraal bord voor ms Rotterdam

Inauguraal ms Rotterdam

(foto: Martien Hoegen)
Al vele jaren een traditie bij het in de vaart komen van een nieuw HAL schip: Een inauguraal bord, natuurlijk made in Holland en in Delftsblauw. Vervaardigd door Royal Goedewaagen in Nieuw Buinen. De Holland Amerika Lijn is al meer dan 50 jaar een goede klant van dit bedrijf. In die periode heeft Royal Goedewaagen zeer uiteenlopende producten geleverd, variërend van vazen, schalen, inauguratieborden, Delfstblauwe tegels, miniaturen en meer.
Bent u verzamelaar of geïnteresseerd in deze HAL herinneringsborden, ga dan naar de beeldbank van De Lijn, of breng een bezoek aan de website van één van onze leden, mr.T.M. Rijppaert.

 

Joomla templates by a4joomla