Afdrukken
Hits: 198

4 mei 2021

Elk jaar staan wij stil bij alle slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog.
Net als vorig jaar herdenken wij, als gevolg van de corona, dit jaar weer thuis.

Op 4 mei om 10.00 uur heeft Nico Bos namens Vereniging “De Lijn” een krans gelegd bij het Nationaal Koopvaardij oorlogsmonument “De Boeg”. De Boeg herinnert aan de zeelieden die op zee het leven hebben gelaten.

Om 12.00 uur was de sobere herdenking bij ons eigen HAL-oorlogsmonument op de kop van het 3e Katendrechtsehoofd nabij het ss“Rotterdam”. Dit monument herinnert aan de 264 omgekomen personeelsleden van de HAL tijdens de Tweede Wereldoorlog. Tijdens deze herdenking was er een korte toespraak van Martien Hoegen, voorzitter van de vereniging.

Aansluitend vertelden drie kinderen, namens Stichting Kaapse Kringen, een kort verhaal over de hedendaagse problemen, zoals respect, discrimenatie en haat. Daarna werden er kransen gelegd door de Holland America Line - ss Rotterdam- Wijkraden Katendrecht/Wilhelminapier en Kop van Zuid/Entrepot en Vereniging “ De Lijn”.

                                             Naar oorlogsmonument 

EERBETOON KAPITEIN FILIPPO

Bij gelegenheid van de 4 mei herdenking 2021 is, als eerbetoon aan kapitein Filippo en het werk van de Zeemanspot tijdens de tweede wereldoorlog, aan de webpagina over het Oorlogsmonument een speciale pagina toegevoegd.

Abraham Filippo overleed enkele maanden na de bevrijding op 17 september. Hij was gezagvoerder van de "Veendam" (2) toen het schip tijdens de meidagen van 1940 aan de Wilhelminakade lag en in Duitse handen viel. Het voorrecht om op zee tegen de vijand te strijden heeft hij niet gehad, maar zijn werk in het bezette Nederland was minstens zo doeltreffend. Abraham Filippo leidde een ondergrondse groep van kapiteins, officieren en burgers, die zich hebben belast met de zorg voor de financiële ondersteuning van de vrouwen en families van hen die op zee de geallieerde zaak dienden. Dat was een riskante bezigheid!

                                           Naar eerbetoon kapitein Filippo