Artikelindex

Breedijk

Bouwwerf:               Boele's Scheepswerven en Machinefabriek (118)

Tonnage:                6860 brt

L x B x H:               129,93 x 16,46 x 11,89 m

Voortstuwing:          Brown-Curtis turbines; enkelschroef; 3000 apk

Snelheid:                12 knopen

Passagiers:             3, na verbouwing in 1934  7

Bemanning:            44

Gebouwd als stalen vrachtschip met twee dekken.

Het schip werd in het begin van 1922 te water gelaten en overgedragen aan de HAL op 3 maart 1922.

Haar eerste reis begon op 15 maart 1922 en voerde van Rotterdam naar Cuba, Mexico en New Orleans. Af en toe voerde haar route naar de havens aan de Amerikaanse noordoostkust.

1937 ss "Breedyk" in botsing te New Orleans"  "Een Lloyds-telegram meldt uit New Orleans, dat het binnenkomende ss "Breedyk" van de Holland Amerika Lijn, op den aanlegsteiger van de veerboot is geloopen. Vervolgens kwam het schip in aanvaring met het achterschip van den Engelschen oorlogsbodem "Orion". Het is niet bekend of de "Breedyk" schade heeft bekomen".( Haagsche Courant 29-12)

1939 De  "Breedyk" pikt 22 bemanningsleden op van het Britse tankschip "Kennebec" van de Anglo-American Oil Co. te Londen. Dit schip was op 8 september getorpedeerd door de U 34. Zij werden op 10 september te Milford Haven aan land gezet.

1939 De "Breedyk" werd, onderweg naar Rotterdam, ook nog door de Engelsen meer dan vijf weken opgehouden in verband met de traagverlopende controle op contrabande. Het schip had haar lading ingenomen vóór de oorlogsverklaring van Engeland aan Duitsland !!

1940 In mei werd het schip door de Nederlandse regering in beslag genomen en in charter gegeven aan het British Ministry of War Transport. Grijs geverfd kwam ze in dienst van de geallieerde oorlogsinspanning.

1942 Tijdens de reis van Kaapstad via Freetown naar het Verenigd Koninkrijk werd het schip op 14 september 150 mijl ten zuiden van Kaap Palmas door de U 68 (Kptlt. Karl-Friedrich Merten) getorpedeerd.

Zusterschepen: Binnendyk, Blijdendyk (1), Burgerdyk, Bilderdyk, Beemsterdyk, Boschdyk, Blommersdyk

(tekst: John van Kuijk, lid Archiefcommissie)

Bronnen
Bezemer, K.W.L. Geschiedenis van de Nederlandse Koopvaardijvloot in de Tweede Wereldoorlog, (2 delen), Elsevier Boeken B.V., Amsterdam 1986 ISBN 9789051579901