De schepen op de vlootlijst zijn ondergebracht in de vier volgende categorieën:

• HAL schepen
  • regeringsschepen in HAL beheer
  • sleepboten
  • tenders

Van alle schepen zijn, voor zover bekend, een aantal standaardgegevens (zoals de lengte en de tonnage) opgenomen. Daarnaast is bij een groot aantal nadere informatie vermeld. Ook is, voor zover beschikbaar, een afbeelding van het schip geplaatst.
Vanuit de Archiefcommissie streven wij er naar de informatie in de loop van de tijd aan te vullen. Gelet op het grote aantal schepen zal dit echter geruime tijd in beslag nemen.

Heeft u zelf aanvullende informatie of afbeeldingen die wij mogen gebruiken, dan kunt u die naar het secretariaat sturen. Ook houden wij ons aanbevolen voor correcties.

De tekstbijdragen zijn van Martien Hoegen, KLaas Krijnen, Rob Holdermans (overleden 9 december 2017) Laurens van der Laan en John van Kuijk
De fotobijdragen zijn van: Martien Hoegen, Vereniging De Lijn, Albert Schoonderbeek en Rob Holdermans (overleden 9 december 2017).

Geraadpleegde bronnen:
Herk, C. van “De Schepen van de Holland Amerika Lijn”, uitg. de Boer, Bussum 1981; ISBN 90 228 1863 2
Seabrook, W.C. “In the War at Sea”; uitg. HAL, second edition 1950

Websites:
Maritiem Historische Databank
Maritiem Digitaal
Konvooireizen (Klik op SHIP SEARCH in linker kolom)
Wikipedia
Wrecksite.eu