Algemeen

Het HAL-oorlogsmonument op de kop van het Katendrechtsehoofd nabij het s.s. Rotterdam is opgericht ter herdenking van de 264 personeelsleden van de Holland-Amerika Liin, die tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn omgekomen en is op 4 november 2010 onthuld door de burgemeester van Rotterdam, dhr.ing. A. Aboutaleb.
Oorspronkelijk staan de namen op 2 bronzen platen, die destijds waren bevestigd aan de wanden van de ingang van het HAL-hoofdkantoor. Na de verplaatsing van de Holland-Amerika Lijn naar de U.S.A. zijn de platen ondergebracht in het Maritiem Museum in Rotterdam.

1899 Rotterdam 724ton
L x B x H = 63,70 x 8,30x 2,61 meter
Twee compound 2 cil. stoommachines, 2 schr., 330 i.p.k.
1916: (1 januari) N.V. Reederij J.H., Koenigsfeld (HAL), Rotterdam
1942: 'RHENANlA', C. Spoont, Den Briel
1949: 'KLASINA 4', W. Loorbach, Rotterdam
1951: 'KLASlNA 4', W. Reurich, Rotterdam
1955: 'KLASlNA 4', Wed. G. Raimaker-Reurich, Rotterdam
1967: gesloopt bij Simon's Scheepssloperij, Rotterdam

Bron:

G.J. de Boer, “125 jaar Holland Amerika Lijn”; uitg. De Alk, Alkmaar 1998; ISBN 90 6013 074 X

In de loop van de tijd hebben wij en onze leden voor u een aantal interesante links verzameld.

Onderstaande bedrijven, organisaties en personen zijn sponsors of begunstiger van onze vereniging. Hun adresgegevens kunt u vinden op een van de laatste pagina's in de HALLO. Wilt u ook sponsors of begunstiger worden van "De Lijn"? Voor meer informatie hierover kunt u zich wenden tot het secretariaat.

Sponsors:

Begunstigers:

Eén van de belangrijkste activiteiten voor de leden van vereniging "De Lijn" is het uitgeven van een tweemaandelijks tijdschrift, 'HALLO' genaamd. Al sinds het bestaan van de vereniging zorgt dit medium voor het contact tussen de leden onderling en tussen het bestuur en de leden.

HALLO, acroniem voor 'Holland-Amerika Lijn leden orgaan', wordt door een redactiecommissie samengesteld. Het blad kent een aantal vaste rubrieken, zoals 'Lijnpraet' (van de voorzitter), 'Het laatste nieuws' (van vlootcorrespondent kapitein Albert J. Schoonderbeek), 'HAL nieuws' (met actueel nieuws over de HAL), 'Voor u gelezen, voor u gezien' met een selectie uit recent verschenen boeken met een sterk maritiem karakter en (komende) tentoonstellingen, en 'HALLO Select' met oproepen, aanbiedingen en wetenswaardigheden. Elke jaargang kent twee themanummers, twee met een voormalig HAL schip centraal en twee gewone HALLOs. De nummers wisselen elkaar af.

De HALLO wordt toegestuurd naar ieder lid van de vereniging. Verder ontvangen de sponsors en begunstigers van de vereniging, de ereleden, leden van de Raad van Advies en enkele maritieme musea en bibliotheken alsmede de adverteerders in het blad een exemplaar. Een aantal exemplaren wordt naar alle schepen van Holland America Line verzonden..

In de loop der jaren hebben vele honderden leden stukken, artikelen, oproepen, en reeksen verhalen geschreven, die zijn geplaatst in de HALLO en die het tot een bij de leden zeer populair blad hebben gemaakt. Het bestuur van de vereniging gebruikt het blad voor het doen van officiële mededelingen. Omdat het blad alleen kan bestaan dankzij de inbreng van de leden, doen wij graag een oproep om bijdragen te leveren. Uw pennenvruchten kunt u opsturen via e-mail naar: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of per post naar: Vereniging 'De Lijn', Postbus 52146, 3007 LC Rotterdam. Stuur uw kopij bij voorkeur via e-mail. Voor vragen of opmerkingen met betrekking tot HALLO kunt u een berichtje sturen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Eén van de HAL's meest onbekende schepen op de foto.ss potsdam 01
De in 1900 gebouwde s.s. Potsdam. Bron: Wilke Genealogical Services

Laatste wijziging op 29 september 2013 (1980 zinken van Prinsendam):

Brand op de Prinsendam 1980
Geplaatst op 29 september 2013
Op 4 oktober 1980 brak er brand uit op de Prinsendam, net vertrokken vanuit Vancouver, Canada op weg naar de Oost.
Het verhaal zoals dat destijds in Reader's Digest verscheen kunt u hier lezen.

Huishoudelijk Reglement

Statuten Huishoudelijk Reglement